Skip to main content

Praha 15. července 2024

Prohlášení předních mezinárodních nevládních organizací o překážkách humanitárním pomoci v Gaze

V uplynulých týdnech vojenské operace v pásmu Gazy dramaticky eskalovala, což vedlo k ještě větší devastaci tohoto území. Útok na školu OSN, která sloužila jako útočiště v Nuseiratu, stejně jako masakry v Al Mawasi v tzv. „bezpečné zóně“ a v Al Shati v městě Gaza 13. července, jsou posledními útoky na civilisty uprostřed intenzifikace bombardování hustě obydlených oblastí. Nově vydané tzv. „evakuační příkazy“ proti Khan Yunis a městu Gaza vyvolaly další masové nucené přesuny a ještě více stísnily lidi v těchto oblastech do menších, přeplněných částí. Výsledkem je, že humanitární katastrofa se nadále prohlubuje a doručování pomoci zůstává kritické.

Tyto nedávné události zhoršují humanitární katastrofu, zatímco humanitární organizace nadále čelí vážným překážkám způsobeným pokračujícími vojenskými operacemi na místě. Ve zprávě „Gaza Humanitarian Snapshot“ zveřejněné 15. července 13 předních mezinárodních nevládních organizací poskytuje přesný obraz obrovských výzev, které brání naší humanitární pomoci v Gaze.

Neziskové organizace hlásí, že vstup pomoci do Gazy se od velké pozemní invaze do Rafahu začátkem května výrazně zhoršil. Jižní přechody jsou buď úplně uzavřené, nebo logisticky nedostupné kvůli zhoršujícím se bezpečnostním podmínkám. Humanitární organizace (MSF, NRC, PUI, MdM, MC, SC, CARE, HI a ActionAid – více ve společném prohlášení) hlásí, že tuny kriticky potřebné pomoci, která měla být doručena jižní trasou, uvízly týdny, někdy i měsíce. Dodávky pomoci na sever zůstávají omezené: zatímco dodání zboží z Amánu do severní Gazy by nemělo trvat více než 6 hodin, Oxfamu trvalo pět týdnů dostat 1 600 potravinových balíčků do severní Gazy.

Alarmující příklady ukazují, jak je naše pohybování po Gaze nebezpečné a omezené: vojenské kontroly humanitárních pracovníků skrze kamery nebo drony na izraelských kontrolních stanovištích, požadavky na oznamování pohybů izraelským úřadům dokonce i v tzv. „humanitárních zónách“ nebo nucené používání oslích vozíků kvůli nedostatku paliva.

Obavy o životy našich pracovníků stále rostou, protože jejich bezpečnost není zaručena ani v našich humanitárních prostorách. Nedávné zabití zaměstnance humanitární organizace a povinnost pracovníků zdravotnických humanitárních organizací, jako jsou Lékaři bez hranic opustit zdravotnická zařízení kvůli izraelským útokům a tzv. „evakuačním příkazům“ jsou příklady nedostatečného respektu k odpovědnosti stran konfliktu za zajištění ochrany humanitárních pracovníků.

Po devíti měsících destruktivní války je nesmírně důležité, aby třetí státy uznaly své selhání v plnění povinností zajistit dodržování mezinárodního humanitárního práva v Gaze a zvážily vyvíjení skutečného tlaku na strany konfliktu k dosažení okamžitého a trvalého příměří, což je jediný způsob, jak poskytnout humanitární pomoc a chránit a zachraňovat životy v Gaze.

Kontakt pro média:

katarina.kral@care.cz

O organizaci CARE:

CARE je jednou z největších humanitárních organizací na světě, zaměřuje se na boj proti chudobě a poskytování podpory při mimořádných událostech. V Gaze jsme přítomni a poskytujeme nezbytnou pomoc lidem postiženým konfliktem.

Darujte prosím na pomoc Gaze.

Děkujeme.

CHCI POMOCI LIDEM V GAZE