Skip to main content

Na olympijských a paralympijských hrách 2024 v Paříži poprvé v historii soutěží muži a ženy ve stejném počtu. Tento významný posun představuje důležitý milník. Olympijské sportovkyně jsou vzorem a zdrojem naděje pro miliony dívek na celém světě, kterým je upíráno právo účastnit se pohybových aktivit.

Přestože je sport základním mezinárodním právem, existuje mnoho překážek, které dětem a zejména dívkám na celém světě v účasti na fyzické aktivitě brání. Jde o nebezpečné prostředí, nedostatek zařízení nebo peněz. U dívek a žen jsou to také nedostatek času kvůli domácím pracím, tabuizace menstruace a společenské normy. V některých zemích, třeba v Nepálu, je sportování nebo účast dívek a žen na zápasech odsuzována nebo přímo zakázána.

Pushpa z Nepálu říká: „Žiju v neustálém strachu z trestu, že mě uvidí hrát badminton. Kdybych se narodila jako kluk, nikdo by to neřešil.“ Její vrstevnice Binata dodává: „Když si chci zahrát, musím se potají vyplížit ven. Abych mohla sportovat, musím jít proti společenským normám i rodičům.“

Touto originální ilustrací Hiny Hundt odsuzujeme tabu menstruace a nerovnosti mezi ženami a muži.  

„Menstruační cyklus je nedílnou součástí života dívek a žen, takže není správné, aby se stal překážkou v jejich právech. Zviditelnění menstruace na odvážných ženách, které si jdou za svými sportovními sny, je mocným signálem k překonání tohoto tabu,“ vysvětluje Hina Hundt. 

„Kvůli tabuizaci menstruace mají dívky horší přístup nejen ke škole, ale i ke sportu. Menstruace by neměla být překážkou pro ženy, které se chtějí věnovat amatérskému nebo vrcholovému sportu či jakékoli jiné oblasti,“ doplňuje Marina Ogier z CARE Francie. 

Nerovnosti mezi chlapci a dívkami jsou patrné po celém světě a v pubertě se ještě prohlubují. Například ve Francii se denní fyzické aktivity podle doporučení účastní 70 procent chlapců a pouze jedna ze dvou dívek ve věku 6 až 10 let. V období dospívání se tyto hodnoty snižují na 40 procent chlapců a 16 procent dívek. Ve Spojeném království se 73 procent dívek vyhýbá aktivnímu pohybu během menstruace, protože se obávají protečení, trpí únavou a nedostatkem sebedůvěry. 

Významným nerovnostem podle UN Women čelí i dospělé sportovkyně. Přestože 70 procent lidí sleduje ženské sporty, ženskému sportu se věnuje pouze 16 procent sportovního zpravodajství. Ženy mají o 14 procent větší sledovanost na sociálních sítích než muži, ale dostávají méně mediálního prostoru. 

 

V CARE dlouhodobě podporujeme ženy a dívky (nejen) v přístupu ke sportu. V roce 2023 jsme pomohli 5,3 milionu dětí získat přístup ke vzdělání a sportu ve více než 100 zemích. Děkujeme, že se na tom podílíte spolu s námi!