Skip to main content

Pokrovsk, Ukrajina, 30. srpna Humanitární situace v oblasti Pokrovska se dramaticky zhoršila. Město se nachází pouhých 10 kilometrů od frontové linie a je terčem  neustálého ostřelování od 20. srpna. Nárůst násilí vede k naléhavé evakuaci tisíců rodin s dětmi a starších osob, které se hůře pohybují.  

S více než 59 000 obyvateli, z nichž 4 000 dětí, se situace v Pokrovsku stává neudržitelnou. Z původních 600 lidí měsíčně na současných 600 lidí denně. Většina lidí hledá útočiště v nedaleké Dněpropetrovské oblasti. CARE odhaduje, že pomoc bude potřebovat 50 000 nově vysídlených osob. 

CARE společně s partnery z organizace Andělé spásy aktivně podporuje evakuaci starších osob a osob se sníženou pohyblivostí, aby zajistili jejich bezpečí v těchto kritických chvílích.

„Každý den se ocitáme v situaci, kdy musíme evakuovat lidi z této oblasti. Nemůžeme ztrácet čas, každá minuta může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Evakuujeme hlavně starší lidi, kteří už nemají sílu odejít sami. Jen v jednom dni naše linka zaznamenala 42 zoufalých volání o pomoc, a většina z nich byla z Pokrovské oblasti,“

říká Taras Kravets, koordinátor charitativní nadace Andělé spásy.

„Nejtěžší je, když vidíte lidi, kteří prostě jdou a mlčí. Obrazy plačících stařenek, které se objevují v médiích, nejsou jen fotografie – to je krutá realita. Tito lidé nemají čas mluvit, jejich mysl je plná zmatku a bolesti. Někteří po vystoupení z auta začnou vyprávět o tom, jak bylo všechno, co znali, zničeno. Jiní tiše šeptají sami pro sebe, jako by se loučili se vším, co zůstalo v troskách jejich domovů. Celou cestu prožívají svůj ztracený život znovu a znovu, s jedinou myšlenkou – jak teď žít dál?“ dodává.

Vzhledem k rapidně se zhoršující situaci byl zaveden přísný zákaz vycházení od 15:00 do 23:00, což obyvatelům výrazně komplikuje přístup k základním službám a potřebám. Komunitní centrum v Pokrovsku, které fungovalo s podporou CARE, muselo dočasně pozastavit svou činnost. Odborníci nyní poskytují psychologické a právní poradenství alespoň online.

Chci pomoci lidem na Ukrajině

Ženy všech věkových kategorií a děti, které čelí neustálému ostřelování, potřebují pomoc a ujištění, že nebudou v této hrozné situaci opuštěny. Mnozí se již evakuují opakovaně, což ještě více prohlubuje jejich trauma,“ uvedla Darya Romanenko, oblastní ředitelka CARE pro východní Ukrajinu.

Oceňujeme oddanost našich partnerů, kteří navzdory nebezpečné situaci zůstávají na místě a poskytují klíčovou pomoc. Současně aktivně vypracováváme záložní plány, abychom zajistili pokračování jejich činnosti z alternativních míst, jako je Slovjansk nebo Dnipro, a tím zajistili jejich bezpečnost a zároveň podporu pro zasažené lidi.“ 

Příběhy jako ten Olgy, vnitřně vysídlené osoby z Kurachova, která nyní žije v Pokrovsku, ukazují, jak důležitá je tato pomoc: „Situace v Pokrovsku se zhoršila a já i mé děti jsme velmi vyděšení. Po konzultaci s psychologem z Avalystu se stav mých dětí zlepšuje.”  

CARE naléhavě vyzývá mezinárodní společenství k zvýšení podpory a k humanitární pomoc, bezpečí a jistotu těm, kteří ztratili vše. Díky finanční podpoře Evropské unie mohly CARE a Avalyst od září 2023 do srpna 2024 podpořit více než 5 000 lidí v komunitním centru v Pokrovsku. Počet žádostí o pomoc ale každým dnem roste. 

Přidejte se k nám a pomozte lidem v krizových místech Ukrajiny. Děkujeme.

Balík pomoci pro lidi v nouziBalík pomoci dětem v uprchlických táborechPsychosociální pomoc dětem ve válečných konfliktechChci pomoci lidem na Ukrajině