Skip to main content

Je vůbec možné ochránit před pandemií COVID-19 pracovníky v první linii a zranitelné lidi v nouzi?

V současné chvíli obývá přibližně 168 milionů lidí oblasti, které jsou zasaženy následky humanitárních krizí. V těchto místech způsobuje šíření nemoci COVID-19 nepředstavitelné následky. Systémy zdravotní a sociální péče jsou často v katastrofálním stavu. Většinu aktuální pomoci tak zajišťují lékaři a humanitární pracovníci, kteří sami riskují své zdraví, aby pomohli lidem v nouzi.

Obyvatelé ohrožených oblastí často žijí v přeplněných táborech a osadách s omezeným přístupem k řádným hygienickým zařízením a zdravotnickým službám. V takovém prostředí není možné dodržovat ani ta nejzákladnější hygienická opatření.  Vypuknutí onemocnění zde ohrožuje životy velkého množství lidí.

Ochrana zdravotníků a humanitárních pracovníků je klíčová

“Díky mnohaletým zkušenostem v potlačování šíření nakažlivých nemocí víme, že ochrana zdravotnických a humanitárních pracovníků je v těchto chvílích opravdu klíčem k zastavení šíření viru. V Sýrii během války opustilo zemi nespočet lékařů. Pokud se jejich počet vlivem epidemie COVID-19 ještě sníží, bude realizace zdravotnické asistence pro nakažené lidi zcela nemožná. Proto v CARE podnikáme důležité kroky na ochranu lékařů a humanitárních pracovníků,” říká Camil Davis, ředitel humanitárního plánování organizace CARE.

Organizace CARE v tuto chvíli distribuuje ochranné prostředky pro lékaře i humanitární pracovníky a školí zdravotnický personál speciálně pro aktuální situaci.

Zranitelní lidé v nouzi nemají bez pomoci šanci dodržovat preventivní opatření

“Lidé v oblastech zasažených válečnými konflikty a přírodními katastrofami nemají v současných podmínkách pro život možnost dodržovat ani ta nejzákladnější hygienická nařízení, jako je například pravidelné mytí rukou, používání mýdla či dodržování dostatečného odstupu od ostatních. Proto CARE nyní distribuuje čistou vodu a hygienické i ochranné pomůcky zranitelným jedincům. V severní Sýrii jsme například aktuálně zajistili stanice na mytí rukou a čistou vodu přibližně pro 17 000 lidí v uprchlických táborech. V Bangladéši zprostředkováváme obyvatelům táborů relevantní informace o COVID-19 a radíme jim, jak se nákaze můžou sami co nejlépe bránit, ” dodává Davis.

 Přispějte na pracovníky v první linii a zranitelné lidi

Zadejte částku:

Jak často chcete darovat



Kontaktní osoba

Jméno:*

Příjmení:*

E-mail:*

Telefon:

Ulice a ČP:*

Město:*

PSČ:*