Skip to main content

CARE, Nairobi, Keňa – 15. května 2024

Od konfliktu v Súdánu, který přinesl hrůznou smrt, zkázu a masové vysídlení milionů Súdánců, uplynulo již 13 měsíců. Od 15. dubna 2023 zemřelo 14 000 lidí a téměř 30 000 bylo zraněno. Súdán v současné době čelí největší krizi vnitřního vysídlení na světě – v zemi je vystěhováno více než 6 milionů lidí. Téměř 2 miliony lidí uprchly ze Súdánu do zahraničí. Situace se kvůli intenzivním bojům v severodárfúrském El Fasheru bude ještě zhoršovat.

“CARE vyjadřuje hluboké znepokojení nad kaskádovitým dopadem nedávných násilností v El Fasheru, které nejen prohlubují utrpení obyvatel města, ale zasahují i komunity v sousedním východním a jižním Dárfúru,”

uvedl Abdirahman Ali, ředitel CARE v Súdánu.

“Město je klíčovým tranzitním bodem pro zboží směřující do jižního a východního Dárfúru, tedy do oblastí, které byly konfliktem nepříznivě zasaženy. Obce se již nyní potýkají s extrémním nedostatkem potravin a hrozí jim hladomor. Eskalace bojů jen zvýší humanitární potřeby v nejhorší možné době.”

Komodity, jako je voda, pohonné hmoty a léky, jsou víc a víc nedostupné. Farmy zůstávají kvůli probíhajícímu konfliktu a nedostatku zemědělců opuštěné. Humanitární pracovníci, převážně místní, pracují nad rámec svých možností a čelí značným rizikům. Snaží se udržet pomoc lidem v nouzi, přestože jim ubývají všechny zdroje. Kvůli eskalaci konfliktu v El Fasheru se do jiných částí Dárfúru nedostane žádná pomoc.

Ještě před konfliktem se lékaři v Nyale a Jižním Dárfúru uchylovali k extrémním opatřením, aby poskytli tolik potřebnou zdravotní péči.

“Kvůli nedostatku elektřiny někdy při nočních porodech musíme svítit svíčkami,”

uvedla doktorka Hana*, porodní asistentka a gynekoložka v jednom ze zdravotnických zařízení podporovaných organizací CARE.

“Již několik měsíců pracujeme v zoufalých podmínkách, chybí nám voda a elektřina. Bez elektřiny je ohrožen základní zdravotnický materiál. Nemůžeme chladit vakcíny, skladovat laboratorní činidla ani uchovávat zdravotnický materiál. To následně ohrožuje životy matek, těhotných žen a dětí.”

Nejvíce postiženy jsou ženy a dívky, jak je uvedeno ve zprávě CARE s názvem  „Protože jsou ženy: Jak konflikt v Súdánu způsobil válku proti ženám a dívkám  Ty nyní čelí většímu riziku násilí sexuálního násilí, protože konflikt v El Fasheru se nadále zhoršuje.

Hlavní prioritou CARE zůstává bezpečnost a zdraví všech osob v regionu. Znovu vyzýváme k okamžitému zastavení nepřátelských akcí. To má zásadní význam nejen pro záchranu životů a ochranu civilistů, ale také pro usnadnění bezpečného, rychlého a nerušeného poskytování humanitární pomoci potřebným. Všechny strany musí dodržovat své mezinárodní závazky a zajistit bezpečnost humanitárních pracovníků a kritické infrastruktury včetně nemocnic. Každý den konfliktu prodlužuje utrpení súdánského lidu.

*- Jméno změněno z důvodu ochrany identity.

Obhájce lidských práv organizace Human Rights Watch, Džamál Abdulláh Chamis a jeho kolegové zdokumentovali zneužívání během vln útoků jednotek rychlé podpory (RSF) a spřátelených milicí v El Geneině, hlavním městě státu Západní Dárfúr v Súdánu. Tyto síly útočily na převážně masalitské oblasti El Geneiny, zabíjely, znásilňovaly a mučily lidi a také napadaly lidi vysídlené v důsledku předchozích násilností a někdy ničily celé čtvrti. Útok byl zaměřen na masalitské a další nearabské skupiny v rámci kampaně etnických čistek – se zvěrstvy, která se rovnala válečným zločinům a zločinům proti lidskosti.

Upozorňujeme, že video obsahuje popis a ilustrace zobrazující násilí, mučení a mrtvá těla.

Chci pomoci lidem v Súdánu

Poznámka pro redaktory:

CARE působí v Súdánu od roku 1979 a realizuje humanitární a rozvojové programy zaměřené na posílení postavení žen a dívek, genderovou spravedlnost, humanitární akce a odolnost.

CARE podporuje více než 83 zdravotnických zařízení v šesti súdánských státech, kde poskytuje životně důležité zdravotní a výživové služby.

Život zachraňující pomoc CARE pokračují v:

Východním Dárfúru – zásobování uprchlíků a hostitelské komunity vodou a zdravotnické služby.

Gedarefu – poskytování vody pro uprchlíky, vnitřně vysídlené osoby a hostitelskou komunitu a zdravotnické služby

Al Geziře – poskytování vody pro vnitřně vysídlené osoby a hostitelskou komunitu.

Jižním Kordofánu – podpora posílení postavení žen prostřednictvím ekonomických aktivit a aktivit zaměřených na zajištění obživy

Jižním Dárfúru – poskytování WASH, zajištění zdrojů obživy a posílení postavení komunity

Chartúmu – poskytování MPCA nejvíce postiženému obyvatelstvu v komunitách Jebel Awily, Mayo a Kalari.

V případě dotazů pro média kontaktujte prosím:

David Mutua, regionální poradce CARE pro komunikaci ve střední a jižní Africe: david.mutua@care.org