Skip to main content

KDE A PROČ POMÁHÁME 

Kvůli dlouhotrvající válce prožívá Sýrie složitou humanitární krizi. Konflikt způsobil narušení tržních systémů, ztrátu obživy a masivní vysídlení. Humanitární pomoc potřebuje 14,6 milionu lidí, tedy 67 procent populace. Vážně zasažený je také zemědělský sektor, který byl před krizí soběstačný. Válka zničila tisíce akrů půdy, probíhající sucho situaci navíc dále zhoršuje.  

V severovýchodní Sýrii potřebuje potravinovou pomoc 1,9 milionu lidí, v guvernorátu Deir Ez Zor čelí potravinové krizi 58 procent populace. Počet podvyživených dětí na severovýchodě Sýrie vzrostl za posledních šest měsíců o 150 procent, přičemž podvýživa je zde dvakrát vyšší než ve zbytku země. Právě proto se zaměřujeme na pomoc v  tomto regionu. 

CÍLE PROJEKTU 

Hlavním cílem projektu financovaného Ministerstvem zahraničních věcí ČR je obnovení příležitostí k obživě. Zaměřujeme se na podporu nejzranitelnějších skupin v oblasti Deir Ez Zor, kde se mnoho domácností potýká s krizovou potravinovou nejistotou a musí přijímat negativní strategie vyrovnávání se se situací, jako je prodej majetku, omezení spotřeby potravin nebo předčasné a dětské sňatky.  

Vytvoříme bezpečné a rovnoprávné příležitosti pro generování příjmů. Díky dočasným pracovním příležitostem, rozvoji klíčových dovedností a kvalitnímu vybavení pomůžeme místním k udržení živobytí, což povede ke stabilizaci trhu.  

Projekt je součástí tříletého modelu resilience, který zahrnuje obnovení majetku domácností, implementaci udržitelných postupů a posílení zemědělství jako takového. Tento přístup poskytuje komplexní řešení nejnaléhavějších potřeb a podporuje dlouhodobou odolnost vůči krizím. 

KOMU POMÁHÁME 

Projekt cílí na 590 zranitelných a konfliktem postižených domácností (celkem 3540 osob, z toho 55 procent žen a dívek). V jeho jádru leží podpora a vzdělávání 390 farmářek, které projdou vzdělávacím procesem. To jim umožní zlepšit péči o dobytek, který je základním zdrojem obživy a příjmů pro jejich rodiny. Zároveň se tyto farmářky naučí, jak lépe zpracovávat a uchovávat produkty, které v konečném důsledku budou dalším cenným zdrojem příjmů pro ně, ale zejména pomohou zlepšit v současné době již katastrofickou potravinou bezpečnost místních komunit. Získají k tomu i potřebné vybavení.  

Dalším ženám v komunitě bude distribuována humanitární asistence v  podobě „Cash For Work“ („peníze za práci“). V rámci projektu budou vytvořeny tzv. dobrovolné skupiny pro sdílení informací, které umožní dále s farmářkami pracovat v oblastech jejich vzdělávání, networkingu, mentoringu, zlepšování jejich přístupu na trh, vyhledávání dalších možností pro rozvoj jejich mikro či drobného podnikání apod. Tyto skupiny zároveň umožní lépe pochopit jejich potřeby, reflektovat jejich zkušenost a posilovat jejich roli a hlas v místních komunitách. 

PŘÍKLADY KONKRÉTNÍ POMOCI 

  1. Dočasné příjmové příležitosti: 200 žen se zúčastní aktivit „Cash For Work“ („peníze za práci“), které poskytují dočasný příjem a zahrnují práce jako rekonstrukce zavlažovacích kanálů nebo sběr hnojiva. 
  1. Distribuce sad pro výrobu mléčných produktů: 390 žen obdrží balíčky obsahující nástroje pro zpracování mléka (např. plastové kýble, kovové lžíce, nádoby na jogurt). 
  1. Technické školení: 390 žen se zúčastní školení zaměřeného na produkci mléčných výrobků, které zahrnuje témata jako chov ovcí, krmení, zpracování mléka a marketing. 

Manažerem projektu je Jan Paul jan.paul@care.cz  

Připojte se, prosím, i Vy. Děkujeme!

Chci pomoci nyní