Skip to main content

Foto (c): BBC

Vyjádření ředitele CARE pro Západní břeh a Gazu, Dawa Mohameda

Pátek 7. června 2024

S hlubokým zármutkem sledujeme děsivé scény ze školy provozované UNRWA v táboře Al-Nuseirat v centrální Gaze. Podle místních úřadů a UNRWA byla tato škola v brzkých ranních hodinách cílem leteckých útoků, kde spaly rodiny vysídlené kvůli konfliktu. První zprávy hovoří o 40 obětech, převážně ženách a dětech.

Mnoho vysídlených rodin, které přišly o své domovy, našlo útočiště právě v této škole. Školy po celé Gaze se staly přístřeškem pro ty, kteří hledají bezpečí. Odhaduje se, že za posledních 8 měsíců bylo zničeno přibližně 70 % bytového fondu v Gaze. Nevinní civilisté nemají kam se uchýlit a jsou nuceni neustále se přesouvat z jednoho místa na druhé, aniž by měli naději na úlevu.

Nemocnice Al-Aqsa, jedna z posledních funkčních nemocnic v centrální oblasti pásma Gazy, bojuje s návalem mrtvých a zraněných z různých míst, jako je Deir Al-Balah a tábor Al-Bureij, a nyní i z Al-Nuseiratu. S kolapsem zdravotnického systému v Gaze mají zbylé nemocnice obrovské potíže s přijímáním pacientů.

Mezinárodní humanitární právo jasně stanovuje, že civilisté musí být chráněni, ať už se nacházejí kdekoliv v Gaze. Místa útočiště nesmí být cílem útoků.

Dále vyzýváme k okamžitému znovuotevření přechodu Rafah, který dlouho sloužil jako hlavní vstupní bod do Gazy pro humanitární a komerční zboží a jako východ pro mnoho válečných raněných, kteří čekají na urgentní léčbu v zahraničí. Do Gazy by měl být zajištěn neomezený humanitární přístup, aby humanitární organizace mohly zvýšit své kapacity a reagovat na katastrofální a tragickou úroveň potřeb.

Vyzýváme strany konfliktu, aby uzavřely dohodu o příměří, která ukončí toto neúprosné násilí a destrukci a osvobodí všechny civilní rukojmí.

Kontakt pro média: katarina.kral@care.cz

Poznámka:

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) poskytuje pomoc, ochranu a podporu palestinským uprchlíkům v Jordánsku, Libanonu, Sýrii, Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy.

O organizaci CARE:

CARE je jednou z největších humanitárních organizací na světě, zaměřuje se na boj proti chudobě a poskytování podpory při mimořádných událostech. V Gaze jsme přítomni a poskytujeme nezbytnou pomoc lidem postiženým konfliktem.

Darujte prosím na pomoc Gaze.

Děkujeme.

CHCI POMOCI LIDEM V GAZE