Skip to main content

Hiba je matkou jedenáctileté dcery a osmiletého syna. Jako pro každou matku jsou její dvě děti středobodem jejího života. O ně se každý den stará, o ně se bojí, jim drží place, za ně doufá. O jejich budoucnosti sní.

Není to jednoduché – Hiba a její rodina žijí v iráckém Mosulu. Ve městě, které se dlouho dusilo pod nadvládou džihádistů z Islámského státu, několikrát přes ně prošla válečná fronta a nakonec, po skončení bitvy o Mosul v roce 2017, zůstalo v rozvalinách. Lidé, kteří před Islámským státem utekli do jiných částí Iráku, se v posledních letech vrací zpět. Čeká je ale zničená infrastruktura a domy v troskách. Obnova města probíhá postupně a pomalu.

Koncem roku 2019 se v oblasti nacházelo přes 1,5 miliónu navrátilců – bez práce, bez pravidelného přístupu k čisté vodě, závislí na humanitárních dodávkách. V už tak těžkých podmínkách byla pandemie covid-19, která zachvátila svět na jaře loňského roku, pro Hibu poslední kapkou.

Hiba neumí číst ani psát. Potom, co s manželem a dětmi strávili tři roky v uprchlickém táboře mimo území Islámského státu, se po osvobození Mosulu vrátili domů. Hiba se snažila znovu vybudovat své rodině zázemí a bezpečný domov. Přes všechno, co se jí za poslední roky podařilo překonat, ji pandemie zastihla nepřipravenou.

“Obě naše děti jsou ještě malé a zranitelné. Při prvních zprávách o pandemii jsem propadla panice. Zaslechla jsem zprávy o rychlém šíření nového viru, o tom, jak postupuje bez ohledu na hranice, o vysoké úmrtnosti. Tím, že neumím číst, je všechno horší, mám málo informací, jsem závislá na tom, co mi kdo řekne. Před virem se nedá utéct, nemůžeme před ním zavřít dveře a zabednit okna. Nemáme stálý příjem, můj muž pracuje jako nádeník a ne každý den najde práci. S nástupem viru se možnosti práce ještě zhoršily, všechno bylo zavřené. Zaplatit nájem a výdaje za dům je čím dál tím těžší. Propadala jsem zoufalství a cítila bezmoc. Neměli jsme peníze ani na hygienické potřeby, aby si děti mohly dezinfikovat ruce, ani na roušky.”

Česká republika pomáhá prostřednictvím české CARE při obnově Mosulu už od roku 2019. Za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR se CARE podílí na obnově zničené vodovodní sítě v západní části města. Projekt si kladl za cíl prevenci průjmových onemocnění a zlepšení přístupu obyvatel Mosulu k nezávadné vodě. Kromě rekonstrukce čističek vody a vodovodního řadu je od minulého roku součástí projektu i osvěta o covid-19 a distribuce hygienických potřeb pro nejchudší obyvatele.

“To, že jsem se od CARE dozvěděla, jak se bránit před onemocněním novým koronavirem a jaká hygienická pravidla dodržovat, mi dalo mnohem víc než jen informace. Školení mi konečně přineslo klid. Vědomí, že vím, co dělat, vím, jak se chovat, jak rodinu před onemocněním chránit, mi dává pocit, že mám zase všechno pod kontrolou. A hygienické sety, které jsme dostali, jsou k nezaplacení. Z našeho ubohého příjmu bychom je sami koupit nemohli,“ říká Hiba.

Počet nových případů covid-19 v Iráku na začátku strmě stoupal. Nejlepší prevencí proti onemocnění v první fázi pandemie byla osvěta a úprava chování – vyvarovat se davů, dodržovat bezpečné rozestupy, často si mýt ruce. Tam, kde je řada žen, které nesou hlavní břemeno péče o domácnost a děti, negramotná jako Hiba, může být osvěta složitá. Zároveň se ale při prevenci šíření viru nedá ničím nahradit. A spolehlivé zdroje pitné vody jsou důležitější než kdy předtím.

V rámci projektu financovaného MZV ČR zajistíme čistou vodu pro 97 000 lidí. Hygienické balíčky a informace o prevenci proti covid-19 dostane 7 tisíc lidí, jako je Hiba.

Lidem, kteří jsou významně ohroženi pandemií covid-19, nyní můžete pomoci i vy. Připojte se a zachraňte životy.