Skip to main content

Dva dny po dvojité explozi 4. srpna v bejrútském přístavu jsou známy desítky ztrát na životech, tisíce zraněných a více než 300 000 obyvatel, kteří přišli o své domovy. Čísla však stále nejsou konečná. Jedná se tak o další tragédii, která obyvatele Libanonu v poslední době postihla. Již tak zkoušená země trpí ekonomickou krizí ještě prohloubenou pandemií nemoci COVID-19. Situace je katastrofální. CARE mobilizuje všechny své zdroje, aby obyvatelům pomohla v těžkých chvílích.

Zničený Bejrút po výbuchu. Snímek: CARE Libanon

„Stovky lidí jsou pohřešovaných a jejich příbuzní je marně hledají v troskách. A pak je tu krev, spousta krve na oděvech zraněných, kteří byli nuceni opustit své zničené domovy. Ti se nyní potulují po ulicích s batohem na zádech a čekají, až je jejich příbuzní vyzvednou.“ To je bezprostřední vyjádření naší kolegyně Patricie Khoder, která situaci sleduje na místě. „Výbuch v Bejrútu je největším zaznamenaným nejaderným výbuchem v historii. V celé oblasti ohraničené centrem města a přístavem zůstaly stát pouze kostry ocelových budov, zbytek byl srovnán se zemí. Na některých místech se ocelová struktura dokonce roztavila. Destrukce příznačná pro katastrofický film. Z mého města nezbylo nic. Kromě jeho obyvatel, kteří se naučili přežít a být odolní i v těch nejnáročnějších podmínkách. Vzhledem k situaci však nestačí pouze odolnost, potřebujeme nutně pomoc,“ říká Patricia Khoder, mluvčí CARE Libanon.

Ulice Bejrútu po výbuchu. Snímek: CARE Libanon

Země již několik měsíců trpí pod tíhou závažné hospodářské krize. A zatímco většina populace žije v chudobě a má potíže uživit se, tato katastrofa ještě více zhoršila už tak kritickou situaci. Přístav byl pro zemi ekonomicky nesmírně důležitý a nacházela se zde většina zásob jídla pro celou zemi. K tomu všemu je většina nemocnic v zemi zahlcena případy nákazy nemocí COVID-19, jejichž počet se za poslední měsíc ztrojnásobil.  Některé nemocnice byly poškozeny nebo zničeny explozí.

Ulice Bejrútu po výbuchu. Snímek: CARE Libanon

Mysleli jsme si, že zažíváme to nejhorší období, nyní však nastala opravdová noční můra. Už před výbuchem byl Bejrút na pokraji propasti, teď se zdá, že do ní konečně spadl. Už před explozí jsme se potýkali s ekonomickou krizí, která vyžaduje humanitární pomoc. K tomu všemu stovky tisíc obyvatel kvůli výbuchu ztratily všechno a potřebují naši pomoc. Týmy CARE tvrdě pracují na tom, aby potřebným zajistily vše nezbytné k přežití – přístřešky, jídlo a podporu v rekonstrukci zničených domů. Abychom však pomohli co nejvíce lidem, budeme potřebovat co největší podporu, Váš dar může zachránit životy,“ říká Bujar Hoxha, ředitel CARE Libanon.

I Vy můžete pomoci obětem exploze v Bejrútu na tomto odkaze.

Děkujeme!