Skip to main content

KDE A PROČ POMÁHÁME 

Ukrajina čelí jedné z nejhorších humanitárních krizí současnosti. Válka přináší obrovské oběti mezi civilisty a miliony lidí jsou uvězněni v oblastech pod neustálou palbou. Ostřelování a systematické ničení infrastruktury zanechalo mnoho lidí bez přístupu k základním životním potřebám, jako jsou jídlo, voda a zdravotní péče. Přibližně 14,6 milionu lidí, tedy 40 % ukrajinské populace, naléhavě potřebuje humanitární pomoc. Z toho 3,3 milionu lidí žije přímo na frontové linii. Počet vnitřně vysídlených osob přesahuje 4 miliony, přičemž mnozí z nich se snaží vrátit do svých domovů zničených válkou. Po návratu však čelí poškozeným domům, nedostatku pracovních příležitostí a často zcela zničené infrastruktuře. Až 7,1 milionu Ukrajinců se může brzy ocitnout pod hranicí chudoby. Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že téměř 10 milionů lidí trpí duševními problémy způsobenými válečným konfliktem. Konflikt také výrazně zvýšil riziko násilí, zejména vůči ženám a dětem, což je ještě zesíleno posttraumatickými poruchami mužů vracejících se z vojenské služby. 

CÍLE PROJEKTU 

V Dněpropetrovské oblasti, která patří mezi regiony s nejvyšším počtem vnitřně vysídlených osob, se CARE Česká republika zaměřuje na poskytování přístřeší a ochrany těm nejzranitelnějším. Více než 80% vysídlených osob jsou ženy a děti. Cílem je poskytnout okamžitou pomoc nejen jim, ale taky, seniorům a osobám se zdravotním postižením. Situace v Dněpropetrovské oblasti je kritická – hlavně zimní období klade na ubytování, vybavení a přežití nároky, které jsou pro místní komunity bez pomoci nedosažitelné.  

PŘÍKLADY KONKRÉTNÍ POMOCI 

  • Rekonstrukce a opravy domů a bytů v oblastech zasažených konfliktem – v plánu je oprava 75 domů. Vybavení komunitních center solárními panely.  
  • Distribuce zateplovacích materiálů a zimních potřeb, jako jsou deky, matrace, dřevo či brikety, pro domácnosti v nouzi – 130 domácností dostane pevné palivo na zimu. 
  • CARE poskytuje podporu obětem násilí a dalším zranitelným skupinám prostřednictvím komunitních center a mobilních týmů. Očekáváme, že psychosociální podporu (PSS) dostane až 4 600 jednotlivců. V rámci těchto aktivit také distribuujeme hygienické potřeby, včetně tzv. Balíčků důstojnosti, které obdrží 250 žen a dívek. 
  • CARE také školí pracovníky v oblasti prevence násilí na základě pohlaví (GBV). Celkem projde školením 60 odborníků na tuto problematiku. 

Přečtěte si více o naší pomoci na Ukrajině zde:

Pomoc seniorům v uprchlickém centru Kurylivka

UKRAJINA: Příběhy návratů civilistů do jejich domovů

Rekonstrukce krytu dětského centra Moje rodina na Ukrajině

Ukrajina: příběhy lidí na frontové linii

 

Připojte se k nám a pomozte nám měnit osudy tisíců lidí v nouzi. I malý finanční příspěvek může zachránit život. 

 

Chci pomoci